Veilig carbidschieten

Carbidschieten is een prachtige en gezellige traditie die alle regio’s graag in stand houden. Helaas gebeuren er elk jaar nog steeds ongelukken tijdens het carbidschieten. Vaak ontstaan die door onwetendheid of het nemen van onnodige risico’s. De BOCK-campagne richt zich daarom op veilig carbidschieten. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Dit is de persoon binnen de groep die aandacht heeft voor de veiligheid bij en rondom de traditie van carbidschieten.

Knallen van 100-130 db

De BOCK-campagne van 2019 richt zich, naast de vijf basistips, vooral op het beschermen van het gehoor. De harde knallen bij het carbidschieten kunnen blijvende gehoorschade geven. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Een carbidknal is voor toeschouwers al gauw 100dB. Voor de carbidknallers die er vlak naast staan is dit hoger, wel 120-130dB! Daarom delen veel gemeenten oordoppen uit aan carbidknallers en vraagt de GGD de BOCK-ers om ook aandacht te besteden aan gehoorbescherming bij toeschouwers. 

De wedstrijd tussen de vier regio’s werd dit jaar door Drenthe gewonnen. Foto: Jan Buwalda. 

Wisselbokaal naar Drenthe

Net als voorgaande jaren ging dit jaar ging de BOCK-campagne weer van start met een wedstrijd tussen vier burgemeesters en wethouders, die de vier deelnemende veiligheidsregio’s vertegenwoordigden. Elke burgemeester werd daarbij bijgestaan door een ervaren carbidknaller (de BOCK) uit de eigen regio. Dit jaar wist wethouder Jacob van der Heide van de gemeente Hoogeveen de bal het verst weg te schieten. Hij kreeg de wisselbokaal uitgereikt door Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in de provincie Drenthe. 

Mooi Wark

Speciaal voor de campagne van dit jaar schreef de band Mooi Wark een nummer over veilig carbidschieten: “Wie is de BOCK?!”